Üzleti öltözködés – Dress code

Hogy tudok az üzleti életben is stílusos lenni?

 Mit szabad, mit nem? Nem lesz túl sok? Hogy tudom magam még jól is érezni a munkanapokon, amikor csinos vagyok, elegáns és nőies?

 

Ha problémának érzed ezt Te is, akkor olvass tovább és engedd meg, hogy új lendületet adjak az öltözködésednek.

 

Az általam felsoroltak segítenek abban, hogy megfelelően és professzionálisan jelenj meg az üzleti környezetben, ugyan akkor magadénak érezd, magabiztosan tudd is viselni.

 

Íme néhány alapvető szabály, amelyekre érdemes figyelni:

 • Formalitás: Az üzleti találkozókon általában a formális öltözet az elfogadott. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a túlzottan hétköznapi ruhadarabokat, mint például farmer vagy sportos ruházat.
 • Szoknya és nadrág hossza: A szoknya hossza legyen üzleties, kerülendő a túl rövid vagy a mini szoknyák viselése. Az ideális hossz a térd fölé érő vagy azt fölött 1-2 ujjnyival. A lábakon legyen harisnya. A nadrágok esetében pedig ne legyenek szakadtak, és ügyelj arra, hogy az alsó szárak ne legyenek túl bővek vagy túl szűkek.
 • Felsők: A felsők legyenek tiszták, ápoltak. Ha szükséges, vasald is ki. Kerüld az extra nyitott vagy túl szűk felsőket. A blúzok, blézerek és ingek mindig jó választások az üzleti környezetben. Ne legyen szabadon a váll sem, illik azt eltakarni.
 • Színek és minták: Az üzleti öltözködés során általában a visszafogott színek és minták ajánlottak. Jó választás a fehér, fekete, szürke, kék vagy bézs minden árnyalata. Az élénk színek és erős minták inkább a kevésbé formális eseményekre vagy a saját vállalkozásod arculatához illeszkedően alkalmazható.
 • Kiegészítők: Az üzleti öltözködésnél a kiegészítők legyenek visszafogottak és kifinomultak. Kerüld az extrém méretű vagy túl feltűnő ékszereket, és válassz inkább egyszerű, klasszikus darabokat. Az óra, az elegáns nyaklánc és a karóra mindig jó választás.
 • Cipők: A lábbeli választása is fontos az üzleti megjelenésben. Az elegáns cipők, saruk vagy magas sarkú cipők mindig passzolnak az üzleti öltözethez. Ügyelj arra, hogy a cipők zártak, tiszták és gondozottak legyenek. Kerülendő a nyitott szandál viselése.

Ahhoz, hogy el tudd képzelni, miről írtam, mutatok pár szettet, ezeket viseld bátran és hord a saját, kedvenc színeidben.

Ezeket viseld bátran

Azt most már Te is tudod, hogy ezek az alapvető szabályok segítenek abban, hogy professzionálisan jelenj meg az üzleti környezetben.

Viszont minden esetben és minden vendégemnek el szoktam mondani – ilyenkor a saját munkám ellen beszélek – a szabályokat megszegni is lehet, sőt!

 

Minden helyzet és vállalkozás más, ezért érdemes kiválasztani egy olyan stílust, amely a saját személyiségedet és vállalkozásodat is tükrözi. A megjelenésednek tükröznie kell a személyiségedet és vállalkozásodat is.

 

Engedd szabadon a kreativitást és merj kiemelkedni a konzervatív tömegből!

 

Néhány ruhadarab, ha egyáltalán nincs ötleted

 • Egy jó minőségű nadrágkosztüm: Ez a klasszikus darab minden vállalkozó gardróbjában helyet kell kapjon. Egy stílusos és jól szabott nadrágkosztümmel mindig magabiztosan fogsz tudni megjelenni.
 • Kényelmes, de elegáns blúzok: Válassz olyan blúzokat, amelyek kényelmesek és egyben megjelenésedet is feldobják. Lehetnek mintásak, színesek vagy akár egyedi részletekkel ellátottak is.
 • Szolid, de hatásos ruhadarabok: Legyenek olyan ruhák a kollekciódban, amelyek egyszerűek, de mégis figyelemfelkeltőek. Egy szolidan csillogó szoknya vagy egy elegáns ruha mindig jó választás lehet egy fontos üzleti találkozóhoz.
 • Kényelmes, mégis elegáns lábbeli: A megfelelő lábbeli kiválasztása kiemelkedően fontos. Válassz olyan cipőket, amelyek kényelmesek és mégis elegánsak, hogy könnyedén végig járd bennez a sikeres üzleti utakat.

Fontos megjegyezni, hogy mindezeken túlmenően a legfontosabb az, hogy jól érezd magad a bőrödben.

 

Amikor magabiztos vagy, az ügyfeleid és partnereid is észreveszik ezt. Tehát, ne feledd, a legfontosabb szabály az, hogy légy önmagad és bízz a belső erődben!

 

A saját stílusod megtalálásához nem kell mást tenned, mint próbálkozni a különböző stílusú, színű, mintájú darabokkal, és figyelned magad. 

 • Milyen reakciókat váltottál ki a környezetedből? Kaptál bókokat?
 • Mit láttál a tükörben? Tetszettél magadnak?
 • Hogy érezted magad az adott szettben? Visszahúzódóan viselkedtél, vagy magabiztos voltál?

Ezeket írd fel magadnak és amiben a legjobban érezted magad, azokat a szetteket jegyezd meg.

 

Ha sok több ilyen szett is van, akkor nézd meg őket, vizsgáld meg, milyen jelzők jutnak róluk eszedbe?

 

Elegáns? Laza? Igényes? Konzervatív? Letisztult? Vagány? Csinos? Nőies? Vonzó? Szexi? Kényelmes?

 

Ezt még sorolhatnám, de nem teszem, Neked is biztos eszedbe fog jutni legalább 3 jelző, amit el tudsz mondani minden szettedről, amiben jól érezted magad.

 

Ezután nincs más teendőd, mint ezeket a jelzőket beírni a Pinterest keresőjébe, és további inspirációkat gyűjteni.

Ezt még lehet fokozni

Ugye milyen érdekes? Eszedbe jutottak jelzők a saját szettjeidről, ezeket a jelzőket úgy hívjuk, hogy ÜZENET.

 

Tudnod kell, hogy minden szetteddel üzensz a külvilágnak, a környezetednek, az ügyfeleidnek, a partnereidnek, mindenkinek, aki érintkezik Veled.

 

Ha tudod, hogy mit szeretnél üzenni, akkor fogsz igazán tudatosan öltözködni.

 

Üzensz a saját színeiddel, hiszen minden színnek jelentése van, üzensz a stílusoddal, a ruhák mintáival, a viselkedéseddel, az egész megjelenéseddel.

 

Ahhoz, hogy ezt profi szinten meg tudd tenni, ismerned kell a saját színeidet, tudnod kell, mi áll jól, mi illik a vállalkozásodhoz, milyen az egyéni stílusod, miben érzed magabiztosan magad, mi a saját üzeneted.

Egy előadáson, webináron vagy bármilyen eseményen, ahol szeretnéd a vállalkozásod ‘reklámozni’, különösen figyelned kell a megjelenésedre. Hiszen Te vagy a saját vállalkozásod legnagyobb reklámja!

 

Átgondoltad már, mit üzensz a világnak? Mit gondolnak Rólad? Mit gondolnak a vállalkozásodról, mikor először meglátnak?

Te ismered ezeket? … Nem?

 

Akkor megmutatom Neked. Írj az info@delfistyleland.hu email címre egy levelet, vagy kövess be Instagramon, figyeld a posztjaimat és írj ott privátban.

Scroll to Top