Vásárlás

Hogyan indulj el úgy vásárolni, hogy többé ne pazarolj sem időt, sem pénzt?

Szinte minden vendégemmel eljutottunk már ehhez a témához.

Ha nem is mentünk üzletbe, akkor is beszéltünk róla, hogy ha vásárolni megy személyesen, akkor hogy tudja az arra fordított időt is csökkenteni.

Azt sosem ajánlottam senkinek még, hogy egy tanácsadás után cserélje le a teljes ruhatárát. Sőt! Rá is szóltam a vendégeimre, amikor tőlem egyből vásárolni mentek volna.

 

Azt javaslom, először nézd meg, mi van a szekrényedben, gondold át, hogy milyen eseményekre van szükséged felöltözni, milyen az életstílusod. Lehetséges, hogy azért érzed, hogy nincs mit felvenned, mert az életed az elmúlt években megváltozott. Már nem abban az életstílusban vagy, mint pár évvel korábban, de a ruhatárad ezt viszont nem követte le. 

 • Kisbabával maradtál otthon. Korábban irodában dolgoztál, ezért a ruhatáradban leginkább blúzok és szövetnadrágok, ceruzaszoknyák vannak blézerrel. Ezek nem azok a darabok, amik a baba mellett kényelmesek, így megértem az érzésed, hogy nem tudsz mit felvenni.
 • a pandémia idején népszerű lett a home office, nem biztos, hogy a ruhatárad erre fel volt készülve.
 • már vége a pandémiának, viszont feljött pár kiló, nem jók azok a ruhák, amiket korábban viseltél az irodában.
 • Fogyókúrázol éppen, és ahogy mennek le a kilók, bizony változik az ízlésed is. Méret sem jó, de még a fazon is idegesít már, szeretnél nőiesebb lenni, mint a kilókkal voltál.
 • Vagy csak szeretnél egy kicsit megújulni, mert kineveztek, vagy más beosztásod lett, ami már nem engedi meg a farmer-blézer kombót.

Szóval ezer oka lehet annak, ha vásárolni szeretnél, de azt nagyon sokszor el szoktam mondani, hogy inkább kétszer gondold meg, mit veszel, mint hogy pazarolj.

A vendégeimet sok tanáccsal el szoktam látni vásárlással kapcsolatban, ezeket most megosztom Veled is:

Gondolkodj

Mielőtt elindulsz, gondold át, hogy mire is van pontosan szükséged.

Nézd át a ruhás szekrényedet, és ha már tényleg nem találtál a kívánt eseményre megfelelő darabot, akkor indulj el csak. Viszont tudd, hogy mi van a gardróbodban, hiszen azokhoz a ruhákhoz fogsz plusz darabot venni, szóval passzolnia kell velük az újnak is.

Nézd át hogy színben mi az ami leginkább passzol, stílusban, fazonban, anyagban, hiszen ha több szettbe is be tudod építeni, akkor fogod igazán szeretni.

Ismerd meg magad!

Ismerd meg a színtípusod, alkattípusod, stílusod!

Egy vásárlás akkor lesz a leggyorsabb, ha ezeket már mind tudod magadról.

Sajnos nem úszhatod meg, bizony tükörbe kell majd nézned a próbafülkében valószínűleg többször is, szóval érdemes nem ott kezdeni ezt a fajta ismerkedést magaddal, hanem már otthon megtudni ezeket.

 • Megtudni a színeidet,
 • ismerni a tested,
 • tudni hogy mit szeretsz magadon,
 • mit nem, és ennek tudatában válogatni.

Ez már baromi sokat fog segíteni abban, hogy a nagy választék közül mire essen a választás.

 

Amikor belépsz a plázába, a sok üzlet közül nagyon nehéz eldönteni, merre is indulj. Ha ismered ezeket, tudod hogy pontosan mit szeretnél, mik az igényeid, mire van szükséged, akkor bizony sokkal könnyebb lesz a választás.

 

Ha már a stílusoddal is tisztában vagy, akkor meg tényleg pikk-pakk meg lehet oldani ezt a problémát.

Színválasztás az üzletben

Amikor már megvan a kiszemelt üzlet, meg is találtad azt a darabot, ami tetszik, és a színkártyádon is szerepel, akkor is van egy feladatod.

A színárnyalatot az arcodhoz ne a próbafülkében nézd meg, hanem kint az üzletben.

A próbafülkében a tükör és a fények nagyon torzítanak, nem a természetes színt adják vissza, ezért nem biztos, hogy ott tetszeni fog. Az üzlet közepén szokott lenni oszlop tükör, vagy valamilyen tükör, ott ellenőrizd le az arcod mellett a ruha színének árnyalatát. Ha ott tetszik, akkor mehetsz vele a próbafülkébe.

Próbafülkében

Azt vidd be, ami az előzőeknek megfelelt.

Vigyél be nyugodtan minél több darabot egyszerre még akkor is, ha nem túl nagyok a fülkék.

 

Ide már csak akkor viszed a darabokat, ha tudod hogy a színe jó, a fazon a Tiéd, és át is gondoltad, hogy legalább 3 darabodhoz fel tudod venni a szekrényedben. Igaz? 🙂

Itt már csak a méretet ellenőrizd le magadon és azt gondold végig, hogy mennyire kényelmes.

Ha ezekkel megvagy, egy utolsó ellenőrzést futtass át még egyszer magadban, ezeket kérdezd meg magadtól:

 • Biztos fel tudom venni legalább 3 darabhoz a szekrényemben?
 • Beleillik a gardróbomba a színe?
 • Hova fogom tudni felvenni? Van legalább 3 olyan helyzet/helyszín, ahol szívesen viselném?
 • Bele tudom illeszteni többféle stílusú szettbe is? (Dolgozós, sportos, szabadidős programhoz, találkozóhoz az ismerősökkel, vagy családdal, fontosabb rendezvényre pl)
 • Kényelmes volt a fülkében, szerettem benne lenni?

Ha ezek rendben vannak, el tudod benne magad képzelni az utcán, és csinosnak látod magad, igazán nőiesnek, akkor viheted. Ha csak azért vennéd meg, hogy legyen már végre valami, amit megveszel, mert a párod már egy órája csak Rád vár az üzlet előtt, és ciki üres kézzel ennyi idő után kimenni, akkor hagyd ott.

Azt még nagyobb vita lesz köztetek, hogy már megint megvettél valamit, ami csak ott áll a szekrényben, és nem viseled. Ráadásul, ha indulnátok valahova megint nincs mit felvenned.

Még egy fontos gondolat

Egyedül menj vásárolni!

 

Nem azt akarom, hogy magányosan töltsd a napjaid, hanem ha valóban szükséged van egy-két fontos kiegészítőre, ruhadarabra, azt egyedül vedd meg magadnak.

 

Anyukád, a lányod, a barátnőd, a szomszédod és mindenki nagyon cuki, hogy el akar kísérni, és köszönd is meg nekik, de hidd el, hogy megnehezítik a döntést.

 

Ugyanis ők nem tudják a próbafülkében, hogy Te hogy érzed magad abban a darabban, nem tudják, hogy mihez tudnád felvenni, és hogy szívesen vennéd-e fel többször is, szóval még az is lehet, hogy rábeszélnének.

Tényleg van olyan, hogy jól áll egy-egy darab, még a színtípusodba is beleillik, de nem kényelmes. Vagy csak egyszerűen nem érzed jól magad benne.

Ezt ők nem tudják kívülről, ezt csak Te érzed.

 

Ha vásárolni mész, és semmiképpen sem tennéd egyedül, akkor inkább szakembert kérj meg rá. Egyszer elmegy Veled, legközelebb már tudni fogod, hogy kell ezt gyorsan, ügyesen, stílusosan csinálni. 

Itt vagyok, segítek!

Ha online szeretnéd ezt a kérdést megoldani, arról majd egy következő bejegyzésemben fogok írni tanácsokat.

Addig is kérj bátran segítséget ahhoz is.

Scroll to Top